Ref: C177/07

16 November 2007

Deputy Deidre Mezbourian

Chairman

Education and Home Affairs Scrutiny Panel
Scrutiny Office, States Greffe

Morier House

St Helier JET 1DD

Dear Deputy Mezbourian

User Payvs Policing of Events

I am writing this letter in response to your letter to me dated 15 November 2007
concerning the proposal by the Minister for Home Affairs to introduce a ‘user pays’
charge for providing police services at commercial or profit-making events in Jersey.
In your letter, you asked whether this proposal potentially could fall within the
JCRA’s remit under the Competition (Jersey) Law 2005 (the ‘Law’).

Upon reviewing the proposal as set forth in the proposition entitled Policing
Commercial and Profit-Making Events: New ‘User Pays’ Charges (P.94/2006), our
preliminary view is that the programme, as currently proposed, may raise concerns
under the Law, and specifically under the Law’s prohibition of abuses of dominance
set out in Article 16. This view is primarily based on the different treatment the
proposal currently contemplates with respect to so-called ‘traditional events’
compared to ‘commercial’ or ‘profit-making events.’

Analysis

Article 16(1) of the Law prohibits undertakings from abusing dominant positions in
trade for any goods or services in Jersey or any part of Jersey. An assessment of
activity under this Article requires the determination of (1) whether the entity
conducting the activity can be considered to be an ‘undertaking’ under the Law; (2) if
so, whether that undertaking holds a dominant position in a relevant market in J ersey;
and (3) whether the undertaking holding a dominant position is engaged in behaviour
that can be considered as an abuse of that position. Under Article 60 of the Law, the
JCRA must attempt to ensure that, so far as possible, questions arising under the Law
in Jersey are dealt with in a manner that is consistent with the treatment of
corresponding questions that have arisen under competition law within the European
Union.
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i Is the Siates of Jersey Police Acting as an Undertaking?

A threshold issue of the Law’s applicability is whether the entity engaging in the
conduct (here, the States of Jersey Police) is acting as an undertaking. Article 1 of the
Law defines an undertaking as a person who is carrying on a business. Taking note of
EC precedent under Article 60 of the Law, the European Court of Justice has stated
that the concept of an undertaking ‘encompasses every entity engaged in an economic
activity regardless of the legal status of the entity[.}’i Fconomic activity, in turn, has
been deﬁged as ‘[alny activity consisting in offering goods or services on a given
market[.}’

There are potentially differing points of view on whether the States of Jersey Police
would be seen as acting as an undertaking here. On the one hand, it could be argued
that the maintenance of public order is a core public duty, irrespective of when and
where it is performed, and not an economic activity. On the other hand, concerning
some events, the Police are proposing to provide security services only for
remuneration. Moreover, there may be the potential, at least, for the Police to be
viewed as offering such services in competition with private firms that could provide
security services.” Considering these factors, it could be argued that the provision of
security services for special events is an economic activity and hence subject to the
Law, The fact that the proposed programme may be motivated by cost-recovery
considerations, as indicated in P.94/2006, and not by profit motivations, is
inconsequential to this analysis.* Furthermore, the fact that the Police may continue
to carry out numerous public service obligations does not mean that it cannot be
viewed as an undertaking when providing security services for remuneration at special
events.’

In summary, whether the Police would be viewed as acting as an undertaking in
providing the services proposed in P.94/2006 is not a clear-cut issue. If the Police are
not seen as acting as an undertaking, then the Law would not apply to the programme.
However, because there appears to be an argument, perhaps strong, that the Police
could be seen as acting as an undertaking here, we will proceed with further analysis
of the proposal under the Law.

2 Da the Police Hold a Dominant Position in a Relevant Market?

For Article 16(1) to apply, the undertaking in question (here, the States of Jersey
Police) must hold a dominant position in a relevant market. We will assume the
relevant market here to be the provision of security services in Jersey for special
events. Again, as indicated above in Footnote 3, we are uncertain if private firms

" Hisfner and Elser v. Macrotron GmbH, Case C-41/190 at 9§ 21 (1991).

? Glickner and Sudwesipfalz, Case C-475/99 at € 19 (2001).

¥ Although, whether private firms exist in Jersey that have the scale necessary to provide security
services for special events is a factual matter that we have not specifically researched.

* See Richard Whish, COMPETITION Law at 81 (5" ed. 2003) (“The fact that an organization lacks a
profit-motive or does not have an economic purpose does not disqualify it as an undertaking, provided
always that it is carrving on some commercial or economnic activity.’).

5 See ibid. at 82 (‘[A] particular entity might be acting as an undertaking when carrying out certain of
its functions but not acting as an undertaking when carrying out others.’}.



currently exist in Jersey that can provide such services and, if so, how their scale and
capacity to provide such services compares with the States of Jersey Police. Such
matters would need to be resolved definitively, if this matter were ever to arise under
the Law. For the purpose of this preliminary analysis, however, we will assume that
the States of Jersey Police holds a dominant position in the provision of security
services in Jersey for special events. The fact that P.94/2006 proposes to establish
pricing and service levels for policing at special events without regard to competition
or competitive pressure is itself evidence of a dominant position, for as stated in the
JCRA’s Guideline on Abuse of a Dominant Position (the *Guideline’): “The essence
of dominance is the power to behave independently of competitive pressures.’

3 Is there an Abuse of a Dominant Position?

The mere holding of a dominant position does not infringe the Law. Article 16(1) of
the Law only prohibits an undertaking from engaging in activity that can be
considered as an abuse of its dominant position.  Article 16(2) lists activities that
might be considered as abusive when performed by a dominant undertaking. These
activities include imposing unfair prices or trading conditions (so-called ‘excessive
pricing’) and applying dissimilar conditions to equivalent transactions with other
trading parties, thereby placing them at a competitive disadvantage (so-called
“discriminatory pricing’). Both of these concepts of abuse are analysed below with
respect to the proposal for user pays policing for commercial or profit-making events
in Jersey.

a. Excessive Pricing

The Guideline states that an abuse may arise from a dominant undertaking’s
imposition of an unfair price, with the relevant standard being the following:

‘A price charged by a dominant undertaking may be unfairly
excessive if it has no reasonable relation to the economic value of
the product supplied  The guestion is whether the difference
between the costs actually incurred and the price actually charged
is excessive and, if so, whether a price has been imposed that is
either unfair in itself or when compared to other competing
products.”

The prices the States of Jersey Police currently proposes to charge for the provision of
securtty services at special events are set forth in P.94/2006. The ‘Special Duty’
hourty rates are 50% higher than the Normal hourly rates for each rank. The proposal
states that ‘[t]he charges are based on a straightforward reimbursement of costs
incurred. Employment of officers on a Bank Holiday will automatically incur a charge
of double the normal hourly rate.’

There is no hard and fast rule of when prices can be considered to be excessive under
the Law, and we currently lack sufficient information to determine if the rates

* JCRA Guideline on Abuse of a Dominant Position pg 9.
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provided in P.94/2006 could be viewed as excessive. Concerning this determination,
however, we note the following;

. There should be cost justification for both the Normal and Special Duty rates.

. As a preliminary matter, we see no problem with more senior officers being
charged out at higher rates compared to their more junior counterparts. This is
standard practice across many trades and professions, and is a recognition of the
greater level of experience (and thereby, presumably, the capacity to provide
superior levels of service) offered by senior personnel compared to Junior
personnel.

. We also do not see a problem, per se, of charging a higher rate for work
undertaken outside of normal working hours. Again, we understand that this is
a normal business practice across many trades and professions, and concerning
General Practitioners in Jersey the JCRA has stated that ‘[tthe additional
expenses for a night home visit over an evening home visit appears reasonably
cost justified based on additional compensation to the GP for providing services
during late-night and early morning hours.”” This view assumes, however, that
in practice the Police do not determine the timing of events at which they
provide security services for remuneration.

. It would be interesting to know whether the ‘Special Duty’ rates sct out in
P.94/2006 are the same as the Police’s standard overtime or bank holiday rates.
This appears to be implied in P.94/2006, but is not explicit. If the rates charged
for special events correspond to the Police’s normal overtime or bank holiday
rates, this would support a view that the rates are not excessive. The suggestion
may be the opposite, however, if the rates applicable to special events are
higher than the normal overtime or bank holiday rates charged in other
circumstances, unless the Police could show that a legitimate cost justification
exists to support any such differential.

. It also would be interesting to compare both the Normal and Special Duty rates
charged in Jersey, as well as the 50% mark-up applicable to the Special Duty
rate, to the current practice in other similar jurisdictions. As noted above, a
required element of excessive pricing is whether the prices in question can be
considered as unfair in and of themselves, or when compared to the prices
charged for corresponding services in other jurisdictions. We have not had the
opportunity to compare the rates set out in P.94/2006 to police rates that may
apply in other jurisdictions. To the extent that rates in Jersey correspond to
those charged in other jurisdictions, this would suggest that the charges in
question are not excessive. If the rates in Jersey are substantially higher than
those charged in other similar jurisdictions, however, this may suggest
otherwise. Potentially comparable jurisdictions would include Guemnsey, the
Isle of Man, and similar-sized police forces in the UK.

TJCRA, Decision CO15/06 Concerning the General Practitioners Out-of-Hours Cooperative Notified
under Article 9 of the Competition (Jersev) Law 20035, at 1 40 (8 Aug. 2006).
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b.  Discriminatory Pricing

Another form of abuse is discriminatory pricing, when a dominant undertaking
applies dissimilar conditions (including, but not limited to, different prices) to
equivalent transactions with other trading parties, thereby placing the disfavoured
party at a competitive disadvantage compared to the favoured party. The Guideline
explains that discriminatory pricing may arise from:

the charging of different prices to different customers, or
categories of customer, for ihe same product — where the differences
in price do not reflect the quantity, quality or any other
characteristics of the items supplied. The pricing structure would
not be considered discriminatory, however, where there were
objective and proportionate reasons Jor an undertaking charging
different prices to different customers — Jor instance where there
were different transport costs.

As proposed in P.94/2006, the States of Jersey Police’s user pays programme would
appear to be inherently discriminatory. That is, charges will be levied for so-called
commercial or profit-making events, in which ‘a commercial orgamsation seeks to
sell/advertise or otherwise promote or hold a particular product/merchandise/event for
financial gain and where this event falls within core policing responsibilities, for
example a music event which will involve the deployment of crowd control barriers,
press pens and special access arrangements for vehicles and/or pedestrians.” No
charges would be levied, however, for public, non-profit-making events, or for so-
called traditional events — “where an event is part of a long established Tsland tradition
which by custom and practice has been policed free of charge, payment should not be
sought, for example the Battle of Flowers.’ Despite the different charging policies,
P.94/2006 indicates that the services provided by the States of Jersey Police (i.e.
security services) would be the same or very similar for each of the three categories of
cvents,

The Guideline states that a dominant undertaking’s discriminatory pricing practices
may not necessarily be considered as abusive if they are based on an objective
Justification.  An objective justification may support the different treatment for
commercial/profit-making events compared to public, non-profit-making events, as
set forth in P.94/2006. By providing security services at no charge for non-profit-
making events, the States of Jersey Police may be seen as contributing to the social
goals of such events by not placing extra costs on them. It is difficult to see how
copsumers would be harmed in such circumstances, We note, however, that
P.94/2006 could be clearer on the standards on what qualifies as a ‘public, non-profit-
making event.” Must the event in question provide free admission to qualify? What if
charitable booths exist at commercial or profit-making events? How does one
actually define the term ‘benefit financially’ used in P.94/2006? The point is that
while, in principle, providing no-cost security services at public interest events would
not appear problematic under the Law, objective, transparent criteria should exist to
delineate when an event is considered to be in the public interest. The determination
should not rely solely on discretion.

¥ JCRA Guideline on Abuse of a Dominant Position pg 10.
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Furthermore, our initial review suggests that little objective justification appears to
exist for the distinction P.94/2006 currently makes between commercial/profit-making
events and traditional events, The Proposition contains little guidance on how the
Police would go about determining when an event could be considered to be
“traditional’. For example, how long must an event be established and receive free
police services to be considered as a ‘traditional’ event? We understand that, unlike
non-profit-making events, traditional events such as the Battle of Flowers are
undertaken, in part, for financial gain, evidenced from the fact that customers are
charged admission to attend. In this respect, there would appear to be little objective
criteria to distinguish such events from commercial or profit-making events (apart,
perhaps, for the number of years they have been held).

A hypothetical example may suggest how this potential problem of discrimination
could arise under the Law. As proposed under P.94/2006, the Battle of Flowers
would continue to benefit from no-charge policing services. A private flower show in
Jersey at which admission is charged, however, would presumably be viewed as a
commercial or profit-making event, and thereby subject to the charges for policing set
out in P.94/2006. There would appear to be no cost justification for the different
treatment of the two events (indeed, if the Battle of Flowers were a larger event
compared to the private flower show, this would imply that the policing costs of the
former are greater than the later). Potentially, the private flower show would have to
pass-on the charges it incurs for security services onto its customers in the form of
higher ticket prices, while the Battle of Flowers would not, because it is not charged
for such services.  Such a situation would appear to place the private flower show at
a competitive disadvantage compared to the Battle of Flowers, and thereby raise the
possibility of discriminatory pricing under Article 16 of the Law (although ultimate
liability under the Law would depend on the facts). In such circumstances, the
sponsors of the disadvantaged flower show may have incentive to file a complaint
with the JCRA, or seck redress directly in Royal Court through a civil action filed
under Article 51.°

A similar potential ground for discrimination may arise from the handling of
spontaneous incidents outside the control of the event organisers, as stated in the last
page of P.94/2006. This states that if an unforeseen event arises, the Police will
consult with the organisers as to the increased resources needed, however, the
organisers would pay for the increased resources provided. Therefore, this could
result in the costs of controlling the same type of unforeseen public disturbance being
charged to the organisers of a private flower show (using the example set out above)
but not to the organisers of the Battle of Flowers.

Conclusion
' would like to stress that this letter presents our preliminary views only, based on the

facts set out in your letter and the materials attached thereto. As such, if does not
constitute formal guidance or advice under Articles 43 or 57 of the Law. This letter

® Please note that this hypothetical is provided for illustrative purposes only, and is not intended to be a
criticism of the Baitle of Flowers or any other current or prospective event in Jersey.
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does not contain any confidential or commercially sensitive information, so the Panel
should feel free to disclose the contents of this letter at its discretion.

Should the Panel require any further assistance concerning this matter, please contact
me.

Yours sincerely

/ VI Y
VP
(A e

Charles Webb
Executive Director
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